Met Caat(kracht) door de autisme-jungle

Met Caat(kracht) door de autisme-jungle

Om jezelf krachtiger en zekerder te voelen in de begeleiding van jouw kind met autisme.

 

Help, mijn kind heeft ASS….

Als een kind de diagnose ‘stoornis in het autisme spectrum’ (kortweg ASS) krijgt, voelen veel ouders zich alsof ze zijn gedropt in de autisme-jungle. Zonder gids of wegwijzers. Ze proberen uit alle macht het juiste pad te vinden en te overleven.

Het hebben van een kind met autisme is zwaar. Misschien durf je dat niet hardop te zeggen, maar het is wél zo. Het is een serieuze ‘aandoening’ en gaat bovendien nooit meer over.  Tijdens je tocht door de jungle vergeet je simpelweg voor jezelf te zorgen. Iedere vrije minuut gaat uit naar de begeleiding van je kind. Want je wil gewoon dat je zoon of dochter straks goed terecht komt in de maatschappij. Desnoods ten koste van jezelf en soms zelfs ten koste van je relatie. Burn-out bij vaders en/of moeders komt dan ook veel voor.

Autisme een prikkelverwerkingsstoornis oftewel informatieverwerkingsstoornis.

Alles wat via de zintuigen binnenkomt, wordt bij je kind met autisme anders verwerkt door de hersenen dan bij kinderen zonder autisme. Dit noemen ze sensorische problemen. Het is moeilijk om binnenkomende informatie te filteren en/of te verwerken. Daardoor raakt een kind met ASS heel snel overprikkeld. Soms komt de informatie wel binnen maar wordt niet opgeslagen.

Hierdoor kan je kind problemen hebben met (harde) geluiden, (grote) groepen mensen, kleding, draadjes en naadjes in sokken en/of ondergoed, geurtjes en licht. Ook de smaak, structuur of kleur van het eten kan heel gevoelig liggen.

De zintuigen van kinderen met autisme zijn vaak overgevoelig. Tandenpoetsen, haren wassen en kammen en douchen kunnen hierdoor een drama zijn. Voor je kind én voor jou.

Sporten, naar school gaan, de tandarts bezoeken en vriendjes maken gaat waarschijnlijk ook niet vanzelf. Er volgt een (frustrerende) zoektocht naar een autismevriendelijke school, sportclub of tandarts.

De wereld is voor kinderen met autisme, een ingewikkelde, moeilijk te begrijpen, onvoorspelbare en daardoor vaak onveilige plek.

Steeds maar weer moet je uitleggen waarom je kind niet mee komt naar een familiefeestje, waarom je hem of haar niet blij maakt met een onverwacht uitje en hoe het komt dat je kind voor zoveel dingen bang is. Aan de buitenkant zie je meestal niet dat hij of zij autisme heeft en begrip is ver te zoeken. Je zult waarschijnlijk regelmatig ‘goede raad’ krijgen van de mensen om je heen. Helaas is autisme een van de meest onbegrepen aandoeningen.

Het is logisch dat je je vertwijfeld afvraagt of je het wel goed doet en hoe de toekomst van je kind eruit komt te zien.

Als ouder van een kind met ASS voelt het leven geregeld als overleven. En als je het verhaal hierboven leest, is dat helemaal niet raar!

De autisme-jungle kan heel beangstigend zijn.

Je kunt je alleen, verloren, onzeker en onbegrepen voelen. Geen idee hebben welke richting je uit moet. Je wilt dingen uitleggen, maar weet niet hoe je het onder woorden moet brengen. Je kind heeft professionele hulp nodig maar je weet niet waar je moet beginnen met zoeken.

Op school gaat het niet lekker en je wilt een gesprek aangaan. Misschien is zelfs verandering van school nodig. Je hebt gesprekken bij instanties en je hebt geen idee wat je ervan moet verwachten. Hoe bereid je je voor? Misschien zie je er als een berg tegenop en ga je liever niet alleen.

Stapels (aanmeld)formulieren moet je invullen, de ‘hulpvraag’ moet omschreven worden, de ontwikkeling van je kind vanaf de geboorte moet worden beschreven.

Alles bij elkaar kan dat erg overweldigend zijn.

Maar dan nu het goede nieuws!

Ook al ben je misschien geschrokken van diagnose – of opgelucht, dan kan ook – het biedt gelukkig de mogelijkheid om geholpen te worden.

Ben jij vader of moeder van een kind met ASS? Herken je jezelf in het stuk hierboven? Zou je het fijn vinden als iemand met kennis en ervaring met je meedenkt? Creatieve oplossingen aandraagt en samen met jou gaat kijken wat zou kunnen werken voor jou en je gezin?

Dan kan ik misschien jouw reisgids, reisgenoot of wegwijzer in de autisme-jungle zijn. Ik werk graag met je samen.

Hoe ziet samenwerken met Caat(kracht) eruit?

Graag ga ik met je in gesprek. Wat zijn je vragen, je zorgen en je twijfels? Ik help je met het comfortabel wennen aan je nieuwe ‘rol’ als ouder van een kind met ASS.

Ook je kind moet waarschijnlijk wennen aan het feit dat het ‘ineens’ autisme heeft. Samen gaan we onderzoeken hoe we dat wenproces zo fijn mogelijk kunnen maken. Daarom ontmoet ik jouw kind graag. Dat kan op verschillende manieren en hoeft niet altijd face to face.

Samen zetten we al je vragen op een rijtje en proberen we antwoorden te vinden. Je hebt er vast heel veel, maar we beginnen met de meest belangrijke.

Welke pakketten biedt Caat(kracht) aan?

We hebben altijd eerst een kennismakingsgesprek van ongeveer 1,5 uur. Dit doen we op een rustige gezellige locatie. Jij kunt mij vertellen waar je behoefte aan hebt en ik kan vervolgens uitleggen of en wat ik voor jou kan doen. In dit gesprek leren we elkaar een beetje kennen. Mocht je na ons gesprek toch liever met iemand anders gaan werken, dan is dat geen probleem.

Pakket 1: Caat als reisgids in autisme-jungle

  • Ik neem je heel veel uit handen, zodat jij kunt richten op andere zaken. Ik onderhoud bijvoorbeeld de contacten met de verschillende instanties namens jou. Dat betekent onder andere dat ik ze bel, schrijf of mail.
    Ik ga samen met jou naar gesprekken. Bijvoorbeeld op school of bij de gemeente. Ik vul samen met jou de benodigde (aanmeld)formulieren in.
  • Als je op zoek bent naar specifieke informatie, hulp of ondersteuning, doe ik voorbereidend onderzoek voor je en leg ik de contacten.
  • Ik luister naar je en geef je praktische tips en adviezen als je daar behoefte aan hebt.
  • Als je een acute vraag hebt, ben ik via whats-app direct bereikbaar. Ik probeer dan meteen te helpen met een tip, truc of advies.

Pakket 2: Caat als reisgenoot in autisme-jungle

  • Als je kiest voor dit pakket, doen we vooral veel samen. We bereiden onder andere (telefoon)gesprekken voor, vullen samen (aanmeld)formulieren in en bespreken samen de inhoud van mails of brieven die je moet of wilt schrijven.
  • En natuurlijk luister ik naar je en geef je praktische tips en adviezen als je daar behoefte aan hebt.
  • Op vaste tijdstippen ben ik via whats-app bereikbaar. Je kunt dan een vraag stellen waarop ik op dat moment een antwoord probeer te geven.

Pakket 3: Caat als wegwijzer in de autisme-jungle

  • Bij dit pakket help ik je vooral op de achtergrond. We hebben regelmatig gesprekken en in die gesprekken geef ik je – als je dat wil – advies en praktische tips. Natuurlijk is het ook prima als je ‘alleen’ je verhaal kwijt wil of wil weten hoe ik ergens over denk of wat mijn ervaringen zijn.

Whats-app hulplijn

Wil je mijn mening, adviezen of uitleg willen horen? Daar maak ik heel graag tijd voor! Je kunt me vragen stellen over alles dat met de opvoeding of begeleiding van een kind met autisme te maken heeft.

Wat vraagt Caat(kracht) als investering?

Voor het kennismakingsgesprek vraag ik € 75,-, maar als je daarna met mij verder gaat, verreken ik dat met mijn eerste factuur en is het dus gratis!

Pakket 1 reisgids – 3 maanden
De totale investering bedraagt € 1.250,- (vooraf te betalen).
Betaal je liever per maand? Dat kan voor € 495,- per maand

Pakket 2 reisgenoot – 3 maanden
De totale investering bedraagt € 775,- (vooraf te betalen).
Betaal je liever per maand? Dat kan voor € 295,- per maand

Pakket 3 wegwijzer:
De totale investering bedraagt € 495,- (vooraf te betalen).
Betaal je liever per maand? Dat kan voor € 175 ,- per maand

Whats-app ondersteuning: € 50,- per uur.

Reiskosten:
Binnen de bebouwde kom van Roosendaal reken ik geen reiskosten. Daarbuiten bedragen de reiskosten € 0,19 / km.

*Alle prijzen zijn inclusief BTW

Denk je dat je mijn hulp kunt gebruiken?

Vul dan het onderstaande formulier in en dan spreken we elkaar snel!

 

Deel dit bericht